Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


”Satsning på biogas bara plåsterpolitik”


Bulle Davidsson 2012-09-25

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Regeringen förslår i budgetpropositionen att 280 miljoner kronor ska satsas på biogas till och med 2013. Detta utöver de 60 miljoner kronor som redan aviserats för 2013. Pengarna ska gå till att utveckla och producera framtidens biogas för fordon.


-Det är plåsterpolitik, säger Mattias Goldmann, pressansvarig på Gröna Bilister. Vad Sveriges bilister behöver är besked om vad som kommer att gälla för miljöfordon i framtiden. Flera förmåner löper ut 2013 och vem vågar satsa på biogasbil när man inte vet hur det blir? Skattebefrielse på förnybara drivmedel och det lägre förmånsvärde för företagsägda miljöbilar gäller till och med 2013. Den femåriga skattebefrielsen gäller miljöbilar som nyregistreras till och med 2014. Det är korta perspektiv.

-Risken är att regeringens stöd till biogasen inte kommer att efterfrågas, säger Mattias Goldmann. För vem vågar satsa på en privat biogasbil eller ett antal företagsbilar utan att veta vad som kommer att gälla kommande år? Då kanske man väljer bort biogas när det är dags att byta ut sina fordon.

Gröna Bilister ser en risk för en nedåtgående spiral, där färre köper biogasbilar vilket får till följd att antalet mackar inte byggs ut i den takt som planerats. Redan nu har OKQ8 och Eon dragit ned på sina utbyggnadsplaner från inledningsvis 200 biogasmackar till sex nya under 2012 och 2013.

Sveriges mål är att fordonsflottan ska vara oberoende av fossila bränslen 2030.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden