Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »

Körkortet återkallat– slipper åtalför grovt rattfylleri 

Körkortet återkallat

– slipper åtal

för grovt rattfylleri

 


Johan Granath 2013-12-06

Grovt rattfylleri behöver inte längre innebära både återkallat körkort och åtal. Helsingborgs tingsrätt avvisar två åtal för grovt rattfylleri med hänvisningen till principen om dubbel bestraffning, uppger nättidningen Dagens Juridik. 

 

I somras avgjorde Högsta domstolen ett mål om så kallat dubbelt förfarande i ett skattemål. Dubbelt förfarande innebär på juridiksvenska dubbel bestraffning, vilket inte ska förekomma enligt praxis i bland annat Europadomstolen. 

Det aktuella skattemålet handlade om en fiskare som skulle åtalas för grovt skattebrott. Fiskaren hade dock redan betalat skattetillägg. Detta var enligt Högsta domstolens avgörande, som byggde på ett utlåtande från Europadomstolen, att betrakta som ett straff i sig. Att åtala fiskaren skulle innebära dubbel bestraffning. 

I Helsingborgsfallen har en man och en kvinna, var för sig, på grund av grovt rattfylleri fått sina körkort återkallade. De både skulle dessutom åtalas men hävdade då rättegångshinder med hänvisning till att körkorten dragits in. Rättegångshinder kan bland annat handla om att brott redan prövats.

Helsingborgs tingsrätt konstaterar: "Om tiden är mogen för ett åsidosättande av ordningen med dubbla förfaranden när det gäller sanktioner för gärningar på skatteområdet, är den det också när det gäller sanktioner på trafikområdet."


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden