Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »

Frias trots falskt körkort

Frias trots falskt körkort


Staffan Gustavsson 2017-05-15

En 21-årig man som körde bil med falskt körkort frias av Lunds tingsrätt eftersom det inte går att bevisa att han faktiskt visste att körkortet var falskt.

Mannen stoppades i november förra året i trakten av Hörby. Han hade då ett förfalskat slovenskt körkort, uppger tidningen Skånska Dagbladet.

Polisen tog hand om körkortet, och mannen anmäldes för olovlig körning och brukande av falsk urkund. 21-åringen nekade till brotten. Han berättade i rätten att han har gått på en trafikskola i Ljubljana och sedan hämtat ut körkortet på posten. Vid ett tidigare tillfälle när Polisen omhändertog körkortet fick han också tillbaka det efteråt. Ingen sa då något om att det eventuellt kunde vara förfalskat.

Tingsrätten anser mot bakgrund av detta att det inte kan slås fast att 21-åringen visste att han hade ett falskt körkort. Därför frikänns han för de inledningsvis nämnda brotten. Däremot är det ju nu uppenbart att han inte har ett äkta körkort, och därför har han inte heller någon behörighet att fortsätta att köra bil, konstaterar domstolen.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden