Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Svart marknad för förarprovstider


Johan Granath 2017-11-07

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Det har uppstått en svart marknad för uppkörningstider där en tid kan kosta flera tusen kronor. Det uppger SVT Nyheter Väst.
Trafikverket försöker nu stoppa verksamheten.


Det är knappast någon hemlighet att det är svårt att få tid för förarprov. Så har det sett ut i flera år men nytt är att det under senare tid uppstått en illegal marknad för förarprovstider.

”Detta har pågått en tid och har förekommit mer eller mindre över hela landet”, säger Rikard Granlund, biträdande chef på Trafikverket Förarprov till SVT.

En förklaring till fenomenet anses vara att det i år beviljats omkring 40 000 fler körkortstillstånd än vanligt, vilket leder till ett ökat tryck på förarprovsverksamheten.

Samtidigt var situationen redan tidigare mycket ansträngd, eftersom en stor andel, 53 procent, av körkortsaspiranterna underkänns på sitt första prov. Detta skapar köer, inte minst under sommarhalvåret då efterfrågan på provtider är stor.

Tillvägagångsättet för att sälja en förarprovstid har enligt SVT varit att någon bokar upp flera tider med hjälp av olika personnummer som tillhör individer med körkortstillstånd. Tiderna har därefter lagts ut till för försäljning på olika sajter. Vid försäljning har köparens personnummer ersatt det ursprungliga personnumret.

Enligt Rikard Granlund har det förekommit att samma personnummer används 50 gånger utan att något förarprov gjorts. För att försöka stoppa den illegala försäljningsverksamheten har Trafikverket därför tagit bort möjligheten att boka om tider som redan bokats av en gång.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden