Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Smitningarna kostade 235 miljoner förra året


Catarina Gisby 2017-03-17

När någon smiter från en trafikolycka eller annan typ av trafikincident är det Trafikförsäkringsföreningen, TFF, som betalar ut ersättning till den drabbade. Förra året betalade föreningen ut 235 miljoner kronor i smitarnas ställe.

Vem har inte varit med om att komma till parkeringsplatsen och se att sidan på bilen är intryckt? Utan att någon ens har lämnat en lapp med kontaktuppgifter?

Smitningar handlar oftast om parkeringsskador, men det finns också exempel på allvarligare incidenter, trafikolyckor och prejningar, där den som är vållande inte ger sig till känna.

Det är försäkringsbolaget If som har sammanställt vad smitningarna kostar. År 2016 handlade det om 235 miljoner kronor. Då inträffade mer än 20 000 trafikincidenter där gärningsmannen var okänd.

– Skadorna efter smitningar är inte alltid stora, men de är många och ofta onödiga, säger If:s trafik- och motorexpert Dan Falconer i en kommentar.

Kanske är antalet smitningar till och med ännu fler än vad som sagts här ovan. Om det till exempel saknas vittnen till en parkeringsskada hanteras skadan som en vagnskada av bilägarens försäkringsbolag, och registreras då inte som en smitning hos TFF.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden