Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »

Viltolyckorna ökar

Viltolyckorna ökar


Catarina Gisby 2016-03-09

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

I runda svängar 48 000 viltolyckor registrerades förra året, och det är fler än någonsin. En tidigare trend där viltolyckorna minskat har därmed brutits.

Det kan tilläggas att Polisens redovisning av viltolyckor förändrades 2010, därför är det svårt att göra några exakta jämförelser längre tillbaka än så.

All kollisionsstatistik finns annars tillgänglig på Älgskadefondsföreningens hemsida. Där kan man se att krockar med rådjur är den absolut vanligaste viltolyckan. Kollisioner med älg, vildsvin och hjort är ungefär lika vanliga. Några få olyckor med det man kallar ”rovvilt” har också inträffat. Då handlar det björn, varg, lo och (kanske lite mer överraskande) örn. (Drygt 1000 kollisioner med renar förekommer också, men de redovisas för sig eftersom renarna räknas som tamboskap.)
De län där viltolyckor förekommer mest är Kalmar och Kronoberg.

Under 2015 dog elva personer i viltolyckor i Sverige, vilket är ungefär dubbelt så många som under åren dessförinnan. Antalet svårt skadade i den här typen av olyckor samma år uppges vara 40.

Enligt tidningen Teknikens Värld tycker Älgskadefondsföreningen att viltolyckor bör tas upp i större utsträckning inom förarutbildningen. Tidningen berättar också om ett förslag om sensorer längs med vägarna som är på remiss hos Trafikverket: Tanken med sensorerna är att de ska registrera djuren, och när de gör det börjar lampor blinka för att varna bilisterna.

Länk till statistiken: http://www.algen.se/se/viltolycksstatistik


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden