Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »

Transportstyrelsen föreslår färre avgifter

Transportstyrelsen föreslår färre avgifter


Johan Granath 2017-06-20

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Transportstyrelsen har i dag tolv olika avgifter inom körkortsområdet. Nu föreslår myndigheten att dessa slås samman och blir en avgift.

Förändringen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2018.


Som systemet fungerar i dag så betalar körkortstagare och körkortsinnehavare avgifter, bland annat för olika tillståndstyper. Till exempel körkortstillstånd och handledartillstånd. Det finns också en avgift för tillverkning av körkort.

Transportstyrelsen föreslår nu en ändring i avgiftssystemet. Den innebär att ingen taxa tas ut vid prövning av de olika tillstånden. I stället föreslås en avgift täcka alla delar som ingår för att ta, eller för att förnya, ett körkort. Avgiften tas därmed ut för själva körkortet eller förarbeviset och kostnaden blir 250 kronor. Det är en höjning med 100 kronor men i den högre avgiften ingår tidigare avgifter som betalats separat.

Enligt Transportstyrelsen innebär detta en förenkling för den enskilde. Till exempel färre inbetalningstillfällen, snabbare ansökningsprocesser och inga kostnader vid ansökningar som avslås.

Kostnaden på 250 kronor kommer att tas ut för den som tar körkort första gången och vid förnyelse av körkort. Trafikverkets avgifter för körkortsprov, yrkesförarprov och fotografering tillkommer fortfarande.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden