Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Eneroth föreslår alkobommar och utbildning


Johan Granath 2017-09-13

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Sveriges nye infrastrukturminister sedan i juli, Tomas Eneroth (S), presenterade sig och några av regeringens satsningar under Tylösandsseminariet.

Tomas Eneroth inledde med att blicka bakåt och konstatera att det svenska trafiksäkerhetsarbetet började på allvar i samband med högertrafikomläggningen år 1967. Han är själv född 1966.

– Det lade en grund för var vi befinner oss nu men min uppgift som minister är att blicka framåt. Vi är kanske bäst i världen på trafiksäkerhet men kan mer. 270 personer dör fortfarande i trafiken per år.

Ministern talade bland annat om särskilda satsningar på information och utbildning inom trafiksäkerhetsområdet. Han berättade också om insatser för ett striktare ansvar bland transportköpare. Inom detta område ska Transportstyrelsen börja arbeta utifrån ISO 39001-certifiering i sina upphandlingar.

Arbetet mot alkohol och droger i transportsystemet är ett annat prioriterat område för regeringen. Där satsar S- och MP-regeringen drygt 300 miljoner kronor på så kallade alkobommar i svenska hamnar. Till en början gäller det ett relativt fåtal hamnar men på sikt ska det bli fler.

– Det handlar om både fasta och mobila alkobommar. Jag tror att de kommer att ha både en direkt effekt genom att upptäcka påverkade förare, men också vara starkt förebyggande.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden