Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


”Transportstyrelsen
måste leda, inte bromsa”


Catarina Gisby 2017-01-23

Jonas Bjelfvenstam, tillförordnad GD för Transportstyrelsen
Bild:Staffan Gustavsson/redakta
Jonas Bjelfvenstam, tillförordnad GD för Transportstyrelsen

STR hoppas att en ny generaldirektör på Transportstyrelsen innebär starten för ”ett konstruktivt och innovativt arbete”.
– Transportstyrelsen måste leda utvecklingen av regelverket runt förarutbildningen, inte bromsa den, säger STR:s ordförande Berit Johansson.


I förra veckan meddelade regeringen att den skiljer Transportstyrelsens GD Maria Ågren från sitt uppdrag. Som skäl angavs ”olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

Beslutet kom enligt flera bedömare oväntat. Maria Ågren har inte suttit på posten särskilt länge. Hon tillträdde i mars 2015 när dåvarande GD, Staffan Widlert, gick i pension.

STR hoppas att chefsbytet innebär positiva förändringar.
– Det mest akuta är att myndigheten måste komma med konkreta och genomförbara förslag på kort och lång sikt om hur den eskalerande, illegala övningskörningen ska stoppas, säger Berit Johansson. Den olagliga verksamheten är ett hot mot den professionella förarutbildningen.

För övrigt hoppas STR att Transportstyrelsen under ledning av en ny GD utvecklar den tillsyn som myndigheten har över utbildningsbranschen. I dag upplevs tillsynen som både kostsam och ineffektiv av de berörda.
STR hoppas också att Transportstyrelsen agerar för att stoppa trenden som visar på allt sämre resultat på förarproven, och slutligen att myndigheten vidtar åtgärder med tanke på framtiden: Förarutbildningssystemet behöver förändras, till exempel på grund av det successiva införandet av självkörande fordon.

Jonas Bjelfvenstam, fram till årsskiftet GD på Väg- och transportforskningsinstitutet VTI, går in som tillförordnad GD för Transportstyrelsen tills vidare.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden