Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


”Oacceptabla  trakasserier”


Catarina Gisby 2013-01-17

Frågor kring etik och moral och beteende måste lyftas på trafiklärarutbildningarna, anser STR:s ordförande Berit Johansson.
Bild:Staffan Gustavsson/redakta
Frågor kring etik och moral och beteende måste lyftas på trafiklärarutbildningarna, anser STR:s ordförande Berit Johansson.

– Att så många kvinnliga körkortselever blivit sexuellt trakasserade är fullständigt oacceptabelt, säger Berit Johansson, förbundsordförande i STR, apropå den undersökning som Svenska Dagbladet publicerar i dagens tidning.

Svenska Dagbladet har i en enkät riktat sig till 1077 kvinnor som studerar vid Stockholms universitet. 996 svarade och av dem uppgav 612 att de tagit lektioner på en eller flera trafikskolor under de senaste tio åren.

Av dessa 612 kvinnor uppger var sjunde att de mött trafiklärare som uttryckt sig antingen nedvärderande, sexistiskt eller till och med gjort sexuella närmanden. När resultatet från undersökningen kom till STR:s kännedom valde man att lyfta frågan vid den senaste ordförandekonferensen i Upplands Väsby. (Se Mitt i Trafiken nr 4/2012.)

Det är viktigt att anmäla sexuella övergrepp till polisen, understryker Berit Johansson. Man kan också vända sig till utbildningsledaren på trafikskolan och till STR:s kansli.

Inom STR hoppas man att frågor kring etik och moral, trafiklärares beteende och hur man som lärare förhåller sig till sina elever på ett bättre sätt tas upp på trafiklärarutbildningarna framöver. I dag tas den typen av frågor i stort sett inte upp alls.

–Vi hoppas att både Yrkeshögskolan och de enskilda trafiklärarutbildarna tar det här med sexuella trakasserier på lika stort allvar som vi gör, avslutar Berit Johansson.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden