Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Nytt körkort
saknar streckkod


Agneta Trägårdh 2013-04-16


De nya körkorten saknar streckkod. Något som kan ställa till problem i affärerna när de ska användas som identitetshandling.


Alla som har tagit eller förnyat sitt körkort efter den 19 januari i år har fått en ny typ av körkort. Det nya körkortet har nytt utseende och förbättrade säkerhetsegenskaper.
De nya korten saknar också streckkod på baksidan, vilket har ställt till en del problem för handeln när körkorten ska användas som identitetshandling.
Streckkoden har ersatts av en så kallad datamatrix, en liten fyrkant med mönster. Den innehåller samma information som streckkoden, men kan inte läsas med butikernas nuvarande kassautrustning.

– Istället måste personalen knappa in personnumret manuellt, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel. Det fungerar ju bra i till exempel en guldsmedsbutik, som kanske inte har så många kunder i butiken samtidigt. Men det kan ställa till problem i dagligvaruhandeln vid rusningstid. Det kan lätt bli en flaskhals med långa köer som följd. Som tur är använder de flesta kunder sitt betalkort med chip och en pinkod och behöver därför inte identifiera sig.
Det måste de däremot göra när det gäller postärenden. Men på posten har det än så länge inte hunnit bli något problem.

– De flesta har kvar sina gamla körkort, säger Maria Ibsén, pressekreterare på Posten. Och vi håller på att skaffa ny utrustning som kan läsa de nya koderna.
Även en del av de stora kedjorna har köpt in ny scanningsutrustning som läser de nya datamatrix-koderna.
– Om man ändå hade tänkt byta ut sin utrustning, så väljer man självklart en ny som kan läsa matrixkoder, säger Bengt Nilervall. Men det här är utrustning som har lång livslängd och att byta ut den innebär en ytterligare kostnad och även en ytterligare aktivitet.
EU har bestämt att alla körkort i medlemsländerna ska innehålla samma information.
– Men lite har vi kunnat påverka själva, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen. Streckkoden på de gamla körkorten infördes inte för att vi ville vara vänliga mot detaljhandeln. De sattes för att vi behövde dem i vårt interna system, helt enkelt för att vi skulle skicka rätt körkort till rätt mottagare. Sedan har detaljhandeln kunnat använda sig av dem.

Det har även funnits kritik mot streckkoderna.
– Jag tror att vi alla har varit med om att personen i kassan bara har läst av koden utan att titta efter om det är rätt person på körkortet. Det blir bättre identitetskontroll om man gör det manuellt. På så sätt är det nya körkortet säkrare.
Det är också svårare att förfalska.
– Säkerhetsnivån har höjts, konstaterar Mikael Andersson.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden