Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Inför Rattavdrag – förslag från Bil Sweden


Johan Granath 2012-02-06


BIL Swedens vd Bertil Moldén föreslår sänkt moms eller ett ”rattavdrag” på körlektioner. Skälet är bland annat den låga andelen unga körkortstagare i Sverige, jämfört med flera andra europeiska länder, däribland Norge och Finland.

Förebilden till ett eventuellt ”rattavdrag” är de välbekanta Rut- och Rotavdragen, som ger skattereduktion på husarbete respektive hushållsnära tjänster.

Till tidningen Auto motor & sport säger Bertil Moldén att många unga antagligen avstår från att ta körkort eftersom det uppfattas som dyrt. Att de unga skjuter upp körkortstagandet innebär att deras chanser att få arbete minskar. Ett skatteavdrag eller sänkt moms på körlektioner skulle minska kostnaderna och öka möjligheterna för unga att ta körkort och därmed chanserna till ett arbete, menar Moldén.

Bakom förslaget ligger, förutom BIL Sweden, bland andra också Sveriges Åkeriföretag, MHF och Svenska Taxiförbundet. Initiativtagarna menar också att det är ologiskt att momsen på körlektioner är 25 procent, medan momsen på till exempel ridlektioner är sex procent.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden