Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Beteende spelar roll


Johan Granath 2015-09-08

Lena Erixon, nytillträdd generaldirektör på Trafikverket var en av inledningstalarna i Tylösand.
Bild:Staffan Gustafsson/redakta
Lena Erixon, nytillträdd generaldirektör på Trafikverket var en av inledningstalarna i Tylösand.

På måndagen inleddes årets Tylösandseminarium som har allvarligt skadade som främsta tema. Det goda beteendet var dock ämnet för första dagens eftermiddag.

Under måndagens konferens presenterade sig också två relativt nya generaldirektörer inom transportområdet: Lena Erixon, ny GD för Trafikverket och Maria Ågren, GD för Transporstyrelsen.
Lena Erixson har bara gjort en vecka på det nya jobbet och talade om vikten av samverkan för fortsatt framgång i nollvisionsarbetet. Bland annat i det arbete som handlar om att minska antalet allvarligt skadade. Hon sade att nollvisionen är en framgång men att hon inte är nöjd.

– Hittills har det varit mycket fokus på bilen men inte på föraren. Vi måste också göra mer för de oskyddade trafikanterna och de som skadas allvarligt.

Maria Ågren talade bland annat om vikten av samverkan för att inget ska falla mellan stolarna.

Olof Stenlund projektledare och sakkunnig på Transportsstyrelsen var en av flera som talade om beteenden och det växande problemet med ouppmärksamhet i trafiken. Han berättade bland annat om en amerikansk och en österrikisk undersökning som visar att ouppmärksamhet ligger bakom en ökande mängd trafikolyckor.
– Vi måste hitta sätt att hantera dessa risker. Förarutbildningen är ett bra tillfälle att påverka och vi gör nu en förstudie för att möjligen kunna utveckla riskutbildningen för behörighet B. Vi vill få ökad fokus på attityder och beteenden som ligger bakom till exempel fortkörning och alkohol i trafiken, sade Olof Stenlund.
Han pekade också på de vikande resultaten på förarprov och kopplade detta till att allt färre anmäler sig till provet via trafikskola.
– Vi måste göra något åt att allt färre utbildar sig ordentligt.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden