Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Utsläppsminskning äts upp när bilarna blir fler


Catarina Gisby 2016-02-26


Personbilarna släpper ut allt mindre koldioxid. Men samtidigt blir de fler – vilket gör att en stor del av den väntade totala utsläppsminskningen uteblir.

En ny personbil släppte 2014 i genomsnitt ut 131 gram koldioxid per kilometer. Ett år senare hade det genomsnittliga utsläppet minskat med nästan fem gram per kilometer till 126, 3 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning.
Man kan tala om en betydelsefull utsläppsminskning. Om det inte vore så att bilparken i Sverige hela tiden ökade i omfattning. Såväl antalet registrerade bilar som bilar i vägtrafiken blir bara fler och fler.

2015 registrerades 340 000 nya personbilar och nybilsförsäljningen i landet var den största någonsin. Personbilstrafiken ökade med 1-2 procent. Även lastbilstrafiken ökade. Detta gör att de totala utsläppen inte minskar i den omfattning man skulle kunna tro, konstaterar Trafikverket och Transportstyrelsen i ett gemensamt pressmeddelande.
– Vi ser en föryngringsprocess av den svenska fordonsparken där de nya personbilarna är betydligt mer bränslesnåla än dem som skrotas bort. Det är positivt, men det räcker inte, säger Anders Larsson, direktör vid fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen, i en kommentar.

Teknikutvecklingen mot energieffektivare bilar och förnybara drivmedel är bara två av de pusselbitar som behövs för att till exempel få till den fossiloberoende fordonsflotta som politikerna lovat att vi ska ha 2030.
– För att nå klimatmålen krävs ytterligare kraftfulla styrmedel, menar Petter Åsman, chef för miljöenheten på Trafikverket.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden