Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Morot,  piska och konvertering


2013-10-09

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Premie för miljöbil och straffavgift för bensinslukare. Det är ett förslag som kan finnas med när utredningen för en fosiloberoende fordonsflotta lägger fram sitt betänkande i december. Förslaget gäller dock bara nya bilar.

Enligt utredaren Thomas B Johansson ska en ny el-, etanol- eller elbil kunna ge köparen en bonus på upp till 48 000 kronor. Straffavgiften för kunder som köper nya bilar med stora koldioxidutsläpp ska ligga på högst 40 000 kronor.

Systemet med premie och straffavgift kallas bonus-malus (latin för bra-dålig). Centern har länge varit inne på detta, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt, som är positiv till förslaget.

Gröna Bilister däremot är kritiska till att endast nya bilar omfattas. Av fem miljoner motordrivna fordon på vägarna berörs bara 300 000, säger organisationens Mattias Goldman till TT. Enligt Gröna Bilister pekar utredaren Thomas B Johansson själv på att omkring hälften av de bilar (de flesta fossilberoende) som nu rullar kommer att rulla även år 2030 - det år Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta.

"Det duger inte att utredningen bommar målet och lämnar hundratusentals bilister i sticket.", säger Gröna Bilister och föreslår en "Bygg-Om-Bonus"på 50 % av konverteringskostnaden. Med hjälp av den ska bilar kunna konverteras till etanol- eller gasdrift. En konvertering till etanol går på "under 10 000 kronor", medan en gaskonvertering kostar "ungefär 30 000 kronor."
Gröna Bilister hävdar att konvertering skulle vara kostnadseffektiv ur klimatsynpunkt och påpekar att det sedan fem år tillbaka finns ett regelverk för sådana åtgärder.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden