Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Många kör mycket för fort


Catarina Gisby 2017-09-29

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Mer än hälften av alla förare kör för fort, och flertalet av dem kör väldigt mycket för fort.
– Många bilister verkar verkligen inte förstå vad det innebär att bryta mot hastighetsgränserna, att till exempel risken för allvarliga olyckor ökar markant, menar Ursula Eriksson på Polisens nationella operativa avdelning, NOA.


Vecka 37 ägde hastighetskontroller rum i hela landet. Polisen koncentrerade sig på 70-, 80- och 90-vägar. Det är där de flesta dödsolyckor med koppling till höga hastigheter sker.

Cirka 4 000 förare åkte fast för fortkörning, totalt sett. Av dem var det en tiondel som körde någon enstaka kilometer för fort. Övriga bröt mot hastighetsbegränsningarna med tio kilometer eller mer.

– Det är kanske inte så många som kör mer än 30 kilometer för fort, för då vet de att de blir av med körkortet. Och de flesta avhåller sig nog också från att köra 20-25 kilometer för fort, för då börjar de närma sig den gräns där de tror att polisen tar dem om polisen får syn på dem. Men min teori är att många tror att 10-15 kilometer mer i timmen än vad som är tillåtet, det struntar nog polisen i, säger Ursula Eriksson.

Problemet när många kör för fort är att de blir de som slår an tonen för vad som är ”trafikrytmen”. Bilister som kör lagligt kan känna att de är de som är avvikarna, fastän det är de som beter sig korrekt.

Kör du 100 kilometer i timmen i en mil på en väg som är skyltad med 90 kilometer i timmen vinner du bara 40 sekunder. Men du fördubblar risken att dö om du kolliderar.
Trafikforskarna är eniga om att dödstalen i trafiken skulle minska markant om alla körde lagenligt.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden