Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Fotgängare i Honolulu
får inte titta i mobilen


Catarina Gisby 2017-08-10


I Honolulu på Hawaii döms fotgängare snart till höga böter om de tittar ner i sin mobiltelefon samtidigt som de korsar en gata. Lagen börjar gälla från den 1 oktober i år.

Första överträdelsen kostar det 35 dollar att bryta mot den, andra gången 75 dollar, och vid en tredje överträdelse blir bötesbeloppet hela 99 dollar.

Antalet dödade fotgängare ha ökat över hela USA, och Honolulu ligger riktigt illa till enligt statistiken.

Men de som kritiserar lagen menar att den är ett slag i luften. Tre fjärdedelar av alla fotgängare omkommer när det är mörkt, vilket indikerar att det handlar om hur synliga de är för bilförarna, och kanske också om hur vägarna är designade. Fokus läggs felaktigt på dem som dödas, de gående, i stället för de som dödar, förarna, anser kritikerna.

Det är också så att alla dödsolyckor på vägarna i USA har ökat markant de senaste två, tre åren. De första sex månaderna 2016 dog mer än 10 procent fler människor i trafiken jämfört med samma period 2015. Under hela 2016 dog 40 200 personer i den amerikanska vägtrafiken, och det är det högsta dödstalet sedan 2007.

Ingen vet riktigt vad ökningen beror på, men många riktar misstankarna mot ”distracted driving”. Förarna kan inte motstå att titta på sina mobiler, paddor och andra föremål medan de kör.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden