Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Fokus på fortkörare hela veckan


Catarina Gisby 2017-08-21

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Ungefär varannan förare bryter mot hastighetsbegränsningarna. Därför har Polisen extra stort fokus på fortkörare hela den här veckan.

En vecka varje år koncentrerar sig Polisen extra mycket på fortkörare. Liknande insatser görs de i andra EU-länderna samtidigt.

Bakgrunden är att alltför många struntar i att hålla lagstadgad hastighet. I Sverige kör cirka hälften av förarna olagligt. Enligt Trafikverket höll endast 44 procent av förarna hastighetsbegränsningarna på statliga vägar under 2016, medan hastighetsefterlevnaden var något bättre på de kommunala vägarna, här körde 67 procent av förarna lagenligt.
De höga farterna dödar.

Enligt Polisen skulle 15 liv räddas varje år om hastigheterna sänktes med bara en kilometer i timmen. Polisen menar att det i stället är så att medelhastigheten har ökat de senaste åren, och att många mer eller mindre kontinuerligt kör 6-10 kilometer över den på platsen tillåtna gränsen.

Trots att så många kör för fort har de manuella kontrollerna av vägarna blivit färre. Polisen bötfäller i dag färre fortkörare än vad de gjorde för några år sedan.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden