Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Föräldrarna största trafikfaran runt skolorna


Catarina Gisby 2017-08-14

Trafiksäkerheten runt landets grundskolor är ett allt större problem. Det menar många av landets rektorer i en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra. Och föräldrarna utgör den största trafikfaran.


If har gjort samma undersökning i flera år. 1000 rektorer har sedan 2007 tillfrågats om hur trafikmiljön ser ut vid deras skolor.

Trenden är att allt fler rektorer tycker att trafiksäkerheten har blivit sämre. 55 procent uppger att situationen är problematisk, vilket är en ökning med tio procent över en period av fem år. 61 procent av rektorerna är också rädda för att en allvarlig olycka kommer att ske. För fem år sedan var ”bara” 45 procent av rektorerna oroliga för samma sak.

Rektorerna anser att mammor och pappor som själva skjutsar sina barn är den största trafikfaran. Fler föräldrar än tidigare struntar i trafikreglerna, enligt rektorerna.
16 procent av rektorerna uppger dessutom att de dagligen ser föräldrar som talar i sina mobiltelefoner samtidigt som de lämnar av barnen vid skolan.

– Den som pratar i mobilen bakom ratten är distraherad och kan missa ett barn som plötsligt springer ut på vägen. Hur stressad man än är på morgonen måste man som skjutsande förälder ta hänsyn till det, säger Caroline Uliana, informationschef på If.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden