Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »

Fler cyklister skadas

Fler cyklister skadas


Catarina Gisby 2013-07-12

Bild:Staffan Gustavsson/redakta

Långt fler cyklister skadas i trafiken än vad den officiella trafiksäkerhetsstatistiken ger sken av. Det visar ny statistik som tagits fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Enligt den officiella trafiksäkerhetsstatistiken har antalet svårt skadade cyklister halverats under de senaste tjugo åren, från cirka 700 till drygt 300 personer. Men enligt MSB:s statistik, som bygger på siffror från Socialstyrelsens patientregister, har det i stället skett en ökning, och det handlar dessutom om helt andra tal: 2 900 cyklister skadades så svårt 1991 att de behövde sjukhusvård i mer än ett dygn, och år 2011 hade antalet ökat till 3 500 personer.

Olycksutredaren Jan Schyllander på MSB säger i en kommentar till TT att det är anmärkningsvärt att den officiella statistiken underredovisar antalet svårt skadade cyklister så mycket. ”Det ger en framgångskänsla som man egentligen inte har förtjänat.”

Enligt MSB är det ungdomar i åldern 14-20 år som oftast skadas i samband med cykelolyckor, men de skadas sällan allvarligt. Risken för att dö i en cykelolycka ökar med stigande ålder. Det är tio gånger högre risk om man är över 65 än under 14. Risken är större för män än för kvinnor.

Varje år söker 23 000 svenskar sjukhusvård efter cykelolyckor, enligt MSB, men de flesta kan alltså lämna sjukhuset inom ett dygn.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden