Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Nya Mitt i Trafiken:
Om elbilar, kritik mot YKB och bristande krafttag mot rattfylleri


2017-10-18

Få personer kör onyktra, men dessa individer orsakar 60-70 människors död i trafiken varje år. Tekniken för att stoppa rattfylleriet har funnits länge, men vad händer egentligen på det här området?


Om detta kan du läsa mer i det nummer av Mitt i Trafiken som kommer ut i dag.
Summa summarum kan man säga att det inte är några krafttag i sikte, trots att förra infrastrukturministern Anna Johansson underströk att hon ville lyfta frågan.

Mitt i Trafiken har också intervjuat Eva Grandestedt, den åklagare som förbereder åtalet mot den illegala trafikskoleliknande verksamheten i Karlstad och Karlskoga. Det har gått ett och ett halvt år sedan en 55-årig man greps och häktades, men det har varit mycket material att gå igenom och många personer att höra, berättar Eva Grandestedt. Om tingsrätten bedömer materialet på samma sätt som hon kan det bli tal om ett långt fängelsestraff för 55-åringen.

Vi tar även upp det faktum att YKB-utbildare inom STR är mycket kritiska mot Transportstyrelsens tillsyn av utbildningen. Tillsynen är petig och tar mycket liten hänsyn till lärarnas pedagogiska överväganden, anser utbildarna. Till exempel får de inte gå in i ämnen som miljö eller klimat när de talar om optimal bränsleförbrukning utan måste uteslutande tala om ekonomiska motiv för att spara bränsle.

21 tysta, pigga elbilar har ersatt 23 fossilbränsledrivna fordon på STR:s trafiksäkerhetscenter Gillinge utanför Stockholm. Erfarenheter från halkbanor i bland annat Jönköping och Grums visar att elbilar håller bättre och kräver färre reparationer än konventionella bilar. Då behövs inte mer än 21 bilar. Eleverna som kommer till Gillinge är genomgående positiva till förändringen. De uppskattar att köra tysta bilar som inte släpper ut växthusgaser.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden