Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »

CSN-lån för körkort från 2018 

CSN-lån för
körkort från 2018 


Johan Granath 2016-09-06

Från år 2018 ska CSN-lån kunna användas för att ta körkort. Det innebär att Socialdemokraternas närapå insomnade vallöfte från 2014 blir verklighet.


Nyheten slogs upp stort av flera medier, bland andra SVT, och kommer från Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som drivit frågan i budgetförhandlingar med regeringen. Enligt Sjöstedt ska det från 2018 vara möjligt att ta körkort med hjälp av CSN-lån.

 

Redan i valet 2014 gjorde Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven frågan till vallöfte. Enligt det förslag som då presenteras skulle personer upp till 24 års ålder, som hade klarat gymnasiet, kunna ta CSN-lån på maximalt 25.000 kronor till körkort.

 

Efter valet och fram till nu har det dock varit tyst om detta vallöfte. Frågor från bland andra Mitt i trafiken har besvarats med att ärendet bereds inom regeringskansliet.

 

Att frågan dyker upp hösten 2016 är alltså något förvånande, eftersom Socialdemokraterna efter valet 2014 i princip verkar ha arkiverat sitt förslag. Flera medier spekulerar i att körkortsfrågan varit och är känslig, eftersom socialdemokraterna bildar regering med Miljöpartiet. En förklaring till Vänsterpartiets utspel kan vara att frågan används som en medialt användbar pjäs i förhandlingarna för att Vänsterpartiet ska stödja regeringens budget.

 

Något konkret förslag till hur lånet ska utformas finns ännu inte. Vänsterpartiet vill enligt partiledare Sjöstedt inte ställa krav på att låntagaren måste ha klarat av gymnasiet. Jonas Sjöstedt säger att det viktigaste är kunna köra bil, inte att man har gått ut gymnasieskolan.

 

Förslag om att använda CSN-lån för att ta körkort är en parti- och blocköverskridande fråga. Så sent som förra hösten lade till exempel flera moderata riksdagsledamöter en motion i frågan under den allmänna motionstiden.

 

 

 

 


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden