Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Självkörande bilar årtionden bort


Johan Granath 2016-10-13

Det kommer att dröja innan självkörande bilar kör i vanlig trafik i någon större skala. Trots storsatsningar och nya tillstånd för testkörning på en mängd platser världen runt, finns flera hinder att passera för de autonoma fordonen.

Det skriver den inflytelserika Detroitbaserade tidningen Automotive News. Enligt tidningen finns ett flertal olika tekniska grundproblem med de autonoma systemen.

Det handlar bland annat om att sensorer som kameror, lidar (ett slags laser) och radar måste bli bättre och billigare. Även mjukvaran som kopplar ihop bilens sensorer med tekniken som styr olika processer i fordonet behöver förbättras. Det krävs dessutom att mjukvaran blir mer exakt och kan förutsäga varje scenario som bilen kan mötas av. Till exempel dåligt väder, en boll som rullar ut på gatan eller en fotgängare som inte ser sig för. Ett annat problem är infrastrukturen: Saker som linjemarkeringar, trafiksignaler och broar. Men även kommunikation mellan fordon och mellan fordon och infrastruktur måste bli bättre, enligt tidskriften.

Automationen, alltså inslaget av självkörande, ökar visserligen snabbt och mognar men enligt Huei Peng från University of Michigan, kommer det att ta årtionden innan självkörande bilar kan köra på alla vägar. Förklaringen är att det parallellt kommer att finnas robotförare och mänskliga förare.

– Robotar fungerar alltid bäst när det styrs av regler. Men om inte människorna följer reglerna? säger Huei Peng till Automotive News.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden