Sök          Sökhjälp

« Föreg. Nästa »


Långa köer till

förarprov – systemfel


Johan Granath 2017-08-07


Köerna till Trafikverkets förarprov är långa även sommaren 2017. På många håll  är situationen värre än tidigare år. Nu krävs kraftfulla åtgärder, menar STR:s ordförande Berit Johansson.

 


– Vi bokar nu i slutet av september säger, Robert Hjunstorp som driver Skåneutbildarna med kontor i bland annat Lund och Staffanstorp.

Enligt Robert Hjunstorp är läget värre än tidigare år, vilken han menar kan bero på att köerna till förarprov fick mindre uppmärksamhet inför sommaren 2017 än tidigare.

– Det krävs tryck i frågan redan i februari-mars för att myndigheten ska vara på tå. När jag nyligen sökte förarprövare för lastbil var samtliga tre på semester. Det handlar om att vi trafikutbildare ska kunna planera elevernas utbildning men när läget är så här blir det svårt.

På Inlandets trafikskola i Lycksele säger Maria Stenman att man i juni bokade prov i vecka 35, det vill säga första veckan i september. Sedan dess har läget förbättrats något och man bokar fortfarande i vecka 35. Men de långa väntetiderna gör det svårt att planera, speciellt för dem som ska göra omprov.

 – Läget är värre i år än förra sommaren. Jag förstår att även trafikinspektörer ska ha semester men i slutänden drabbar köerna våra elever, säger Maria Stenman.

Clas Josefsson som äger Josefssons Trafikskolor med kontor i Hallsberg och Kumla hade under våren möten med Trafikverket om köläget inför sommaren.

– Jag hade även kommunen med mig men det hjälpte inte. Vi fick inga prov, säger Clas Josefsson som beskriver köerna sommaren 2017 som värre än tidigare.

 Senare har han dock fått prov genom att rikta skrivelser till Trafikverket.

 – Vi har nu fått 56 prov fram till jul. Det är inte mycket, men bättre än inget.

Även STR:s ordförande Berit Johansson menar att köerna, åtminstone på sina ställen, under sommaren 2017 varit längre än någonsin tidigare. 

– Köerna handlar om ett systemfel. Det finns inget inbyggt motstånd i systemet och det är ofta först vid förarprovet som körkortstagaren får reda på vad som krävs. Alltför många gånger är man då långt i från godkänd nivå, säger Berit Johansson

Att chansa vid provet har blivit norm, menar Berit Johansson som bland annat stödjer denna uppfattning på en undersökning från VTI. Läget riskerar dessutom att förvärras ytterligare eftersom det under 2017 registrerades drygt 26.000 fler körkortstillstånd. Utöver det tillkommer uppskjutna prov för tungutbildning i Arbetsförmedlingens regi.

– Detta kommer att kräva fler prov och riskerar leda till ännu längre köer. Nu måste det till kraftfulla åtgärder med en rejäl översyn och ett uppdaterat system. Det är i mina ögon ett måste.


Skriv utTidningen Mitt i Trafiken
är utgiven av
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund


Ansvarig utgivare: Berit Johansson

Webbredaktör: Staffan Gustavsson

Redaktionssekreterare:
Catarina Gisby och Johan Granath


Producerat av Redakta reportage.

KALENDARIUM

4-5 april 2019
Riksmöte och STR:s 80-års jubileum
24 april 2019
Trafikverkets resultatkonferens
3-4 september 2019
MHF:s Tylösandskonferens


STR 75 ÅR600 liv kunde ha sparats

Trafiksäkerhet 100 år
Mitt i trafiken - senaste numret


YKB kursnmälan


Läromedelsguiden